«Βόρειο Καταφύγιο» – Τζάκσον

«Ανέβηκα ψηλά στην κορυφή, κάθησα σ’ ένα κούτσουρο στην άκρη του νησιού και ατένισα το μεγάλο ποτάμι και την πόλη πέρα αποκεί, τρία μίλια μακριά, όπου τρεμόσβηναν τρία τέσσερα φωσάκια.»

Huck-Smoking-Image

Αυτός ήταν ο ατίθασος Χακ Φινν των παιδικών μας χρόνων, ήρωας του συγγραφέα Μαρκ Τουαίην, στην απόδρασή του στο νησί Τζάκσον. Το νησί που ήταν ο τόπος περιπέτειας, εξερεύνησης και φυγής από τον καταπιεστικό «πολιτισμό», μαζί με τον φίλο του Τομ Σόγιερ. Το Τζάκσον συμβολίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Αυτό το έργο του Μαρκ Τουαίην ήταν η παιδική μας έμπνευση για όλες τις περιπέτειες. Από τους εξερευνητές Χακ Φίνν και Τομ Σόγιερ, ξεκίνησαν όλα όταν ήμασταν παιδιά. Μικροί εξερευνητές κι εμείς, το σκάγαμε από την πόλη και χανόμασταν ελεύθεροι μέσα στο δάσος, εξερευνώντας το ποτάμι όλο και βορειότερα και πιο ψηλά. Το ποτάμι αυτό ήταν η κρυψώνα, η απόδρασή μας να λέμε κι ένα δάσος ελευθερίας.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μεγαλύτεροι υποτίθεται, αλλά με τα ίδια μυαλά, επιστρέψαμε κι αρχίσαμε τις πεζοπορίες στο ίδιο δάσος. Πολλές ώρες κάθε μέρα, χανόμασταν όλο και ψηλότερα με ατελείωτες συζητήσεις για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ελευθερία, την αυτάρκεια… Περάσαμε καλοκαιρινές νύχτες με συζητήσεις γύρω από τη φωτιά, με βιβλία και αστερισμούς… Η παρέα εξαιρετική. Μαζί μας, αλεπούδες, αγριογούρουνα, λαγοί, αετοί, γεράκια και άλλα σπάνια πουλιά γύρω από το ποτάμι, μας έκαναν να ευαισθητοποιηθούμε για το οικοσύστημα της περιοχής που ακόμα και σήμερα πολύ λίγοι γνωρίζουν, και γιαυτό έχει σωθεί. Είναι ο μυστικός μας παράδεισος. Ξεκινήσαμε δραστηριότητες δασοπροστασίας και καθαρισμού από κάθε στοιχείο ανθρώπινου «πολιτισμού», ενώ παράλληλα οι εξερευνήσεις συνεχίζονταν. Ώσπου μια μέρα το 2015, σε μία αθέατη πλαγιά, ανακαλύψαμε τα ερείπια ενός μικρού σπιτιού από κάποιον παλιό βοσκό. Ήταν με πέτρες και τσιμεντόλιθους. Πιάσαμε δουλειά χωρίς δεύτερη σκέψη. Και εδώ ξεκινά η ιστορία του καταφυγίου μας, που την πρωτοχρονιά του 2016 μετά από κοπιώδη εργασία, έχει πλέον φτιαχτεί και ατενίζουμε από την κρυψώνα μας εδώ ψηλά, τα μακρυνά φωτάκια της πόλης. Τώρα που αδειάσαμε από την πολύ δουλειά, είναι ευκαιρία να γράφουμε και τίποτα γιατί τ’ αφήσαμε πίσω. Εδώ που τα λέμε, όταν γυρνάς πτώμα, ούτε να διαβάσεις δεν μπορείς.

Αυτό λοιπόν είναι το ημερολόγιο του «Βορείου καταφυγίου», στην Φθιώτιδα, το οποίο αποκαλούμε με το παρατσούκλι «Τζάκσον» από το νησί – κρυψώνα του παιδικού μας ήρωα.

DSC00721

Υ.Γ.: Η άλλη ιδέα για να ονομάσουμε το σπιτάκι μας, έπεσε πολύ δυνατά στο τραπέζι από κάποιον που πετάει κάτι πετυχημένα ώρες ώρες, και ήταν «Λευκός Οίκος». Άλλωστε και τζάκι έχουμε, τί μας λείπει… Παλάτι είμαστε. Αλλά είπαμε να μην προκαλέσουμε τώρα την οργή της Αμερικής ας πούμε και δεν υπάρχει λόγος για κόντρες. Έτσι κάναμε πίσω σε ένδειξη καλής θέλησης και εθνικής αλληλεγγύης. Δε βαριέσαι… Αστους να νομίζουν ότι κάτι έχουν κι αυτοί να μεγαλοπιάνονται. Μεταξύ μας όμως: εμείς είμαστε οι original. Και μια μέρα θα γίνουμε Κάστρο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Βόρειο Καταφύγιο» – Τζάκσον

  1. Συγχαρητήρια! Αυτό, πραγματικά, είναι ήδη ένα «λευκό» …κάστρο αφού ο λευκός Πολιτισμός από παρόμοια «κάστρα» ορίζεται! Συνεχίστε να το μεγαλώνετε χωρίς το πειρασμό των «τειχών» του Καβάφη μιας κι αυτά τα «κάστρα» δε χρήζουν οχυρωμάτων αλλά, από μόνα τους, αποτελούν οχυρά!

    Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s