Η άνυδρη καλλιέργεια

AmbelonasΗ άνυδρη μέθοδος χρησιμοποιείται σε όλα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχει πρόβλημα νερού. Ο στόχος και όλη η φιλοσοφία της τεχνικής είναι να συλλάβουμε και την τελευταία σταγόνα νερού που πέφτει από τον ουρανό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση να εμποδίσουμε στο ελάχιστο την εξάτμιση του νερού από τη γη. Το χωράφι πρέπει να είναι χωρίς πέτρες και χαλίκια και όσο το δυνατόν πιο γόνιμο. Η προετοιμασία του χωραφιού γίνεται από το φθινόπωρο και ακολουθούμε τα εξής στάδια. Πριν τα πρωτοβρόχια οργώνουμε πολύ βαθιά με μονό υνί, σχεδόν όπως η βαθιά άροση, να πιει τα πρώτα νερά. Μετά τα πρωτοβρόχια και μόλις κάνει μερικές καλές μέρες ούτως ώστε να μπορεί να μπει μέσα τρακτέρ το ξανακάνουμε σταυρωτά. Εγώ το κάνω αυτό δυο φόρες. Με αυτόν τον τρόπο συλλαμβάνουμε όλο το βρόχινο νερό στη γη αποφεύγοντας τη δημιουργία ρυακιών. Εν τω μεταξύ έχει περίπου φτάσει η άνοιξη και αρχίζουμε τα φρεζαρίσματα περίπου δυο για να γίνει το χώμα σαν αλεύρι. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ να μην κάνει το χώμα σκασίματα γιατί το χάσαμε το παιχνίδι. Όποτε κρίνουμε ότι χρειάζεται, φρεζάρουμε αλλά κάθε φορά και σε μικρότερο βάθος. Απρίλιο η Μάιο ανάλογα με την εξέλιξη της χρονιάς φυτεύουμε τα σποριόφυτα η ακόμα και σπόρους. Ανοίγουμε λάκκο κάπως βαθύ φυτεύουμε και ψιλοχωματίζουμε κατ’ ευθείαν. ΕΝΑ – ΕΝΑ φυτό. Δεν αφήνουμε τους λάκκους δηλαδή πολύ ώρα ανοικτούς για τον προφανή λόγο της εξάτμισης της υγρασίας. Τελείωσε η πρώτη φάση! Από εδώ και στο εξής παρακολουθούμε στενά την καλλιέργεια. Μόλις εμφανιστεί ζιζάνιο κατ’ ευθείαν ελαφρύ σκάλισμα και στη συνεχεία τσουγκράνισμα για να κλείσουν οι πόροι του εδάφους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά να αφήσουμε και το παραμικρό ζιζάνιο διότι τραβάει πολύτιμη υγρασία όπως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ εξ ίσου αυστηρά να αφήσουμε και τη γη να κάνει σκασίματα. Συνεχές τσουγκράνισμα! Εγώ με αυτόν τον τρόπο καλλιεργώ αγγούρια, τομάτες, πεπονιά, λαχανικά. Όσον αφορά τα όσπρια κάνω τη διαδικασία έως την πρώτη φάση. Δεν σκαλίζω ούτε τσουγκρανίζω τα όσπρια. Δεν έχω κάνει απόπειρα και για άλλα λαχανικά και δεν γνωρίζω εάν γίνονται και άλλα. Αυτή είναι λοιπόν η μέθοδος που εγώ χρησιμοποιώ.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s